Activiteiten & omgeving

Tignale

Tignale is een verzameling van zes dorpjes op een hoogvlakte aan de westoever van het Gardameer, tussen Limone sul Garda en Gargnano. Voor wandelaars en mountainbikers is de hoogvlakte van Tignale en het nabijgelegen natuurpark Parco Alto Garda Bresciano een prachtig gebied. 

In de dorpjes van Tignale vind je vooral rust en ontspanning, ver weg van de drukte bij het Gardameer. Bij de meeste hotels en vakantiehuizen op deze hoogvlakte met olijf en fruitgaarden heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer en op de Monte Baldo aan de overkant van het meer.

Gardameer_tignale-1.jpg

Gardola

Gardola is het grootste dorp van Tignale, op een hoogte van 550 meter. Een wandeling door de smalle steegjes, zoals de Via Castello en de Via Campello, langs de authentieke stenen huisjes van dit dorp is zeker de moeite waard. Van hieruit kun je ook naar de andere dorpen van Tignale: Aer, Olzano, Prabione, Piovere en Oldesio. Bezoek je Tignale in de zomer, dan kun je de sfeer van vroeger proeven op de middeleeuwse marktjes die dan worden gehouden.

Parco Alto Garda Bresciano

Het natuurpark Parco Alto Garda Bresciano strekt zich uit over een groot deel van de westoever van het Gardameer, van Limone sul Garda naar Salò. Je wandelt en fietst hier over soms eeuwenoude paden, die steeds weer afwisselende en mooie vergezichten opleveren. Een paradijs voor mountainbikers en wandelaars! Automobilisten komen soms hellingen van 25% tegen. Geniet hier van de prachtige natuur, met planten, bloemen en dieren uit de Alpen.

Gardameer_tignale-montecastello-2.jpg

Santuario di Montecastello

Bekendste bezienswaardigheid bij Tignale is Santuario di Montecastello, een bedevaartskerk voor Maria. De kerk troont op een steile rots 700 meter hoog boven het Gardameer. Achter het hoogaltaar bevindt zich de Casa Santa, een in de rotsen uitgehouwen kapel voor Maria.

In Tignale is ook een olijfolie-molen te bezichtigen waar de olijfolie van deze streek, ‘Latteria Turnaria’, gemaakt wordt. De molen is open op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Tignale

Wandelroute

Vanuit Gardola loopt een mooie wandelroute over een keienpad langs de kerk naar beneden door het dorpje Oldesio. Daar kun je de weg (SP38) oversteken, waarna een spectaculaire afdaling naar het Gardameer begint over wandelpad 266 dat overgaat in nummer 260. Tijdens de afdaling kun je genieten van prachtige uitzichten op het Gardameer en de bergen aan de overkant.

Het pad voert door de olijfboomgaarden van Tignale en brengt je van 550 meter hoogte tot Porto di Tignale, de haven van Tignale onderaan het meer. Bij de haven vind je ook een mooi, groot strand waar je heerlijk kunt genieten van zon en water. Er is ook een bar en een surfschool. Naast het strand zie je een zogenaamde ‘limonaia’, een kas waarin limoenen werden gekweekt. Het limoenhuis La Limonaia in Porto di Tignale is in ere hersteld en je kunt het bezoeken van eind april tot eind oktober. In het hoogseizoen kun je er op vrijdagmiddag om 17.00 uur terecht voor een rondleiding.

Tignale

Bezienswaardigheden Tignale en omgeving:

  • Santuario di Montecastello: bedevaartskerk voor Maria op een steile rots, hoog boven het Gardameer
  • Olijfolie-molen: kennismaking met de productie van de olijfolie van hoge kwaliteit uit deze streek.
  • San Pietro: kerkje in Gardola met middeleeuwse graftombes
  • San Giorgio, kerkje in Varolo
  • Museo del Parco Alto Garda Bresciano, bezoekerscentrum en museum in Prabiono over het natuurpark Alto Garda Bresciano.

Markt
Iedere dinsdag in Tignale.