Activiteiten & omgeving

Uelsen is een dorp en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het landkreis Grafschaft Bentheim. Uelsen ligt in het westen van Nedersaksen tegen de Nederlandse grens aan. Met in de directe omgeving in Nederalnd het mooie kunstenaars dorpje Ootmarsum (afstand 17 km) en Tubbergen (afstand 13 km).

Het dorp Uelsen staat voor onbeperkte ontspanning tijdens een dag in het prachtige heuvellandschap waar grote heide- en bosvlaktes elkaar afwisselen.

Fietsen, wandelen, paardrijden, zwemmen, cultuur of gewoon een picknick in het park: kies uit de vele mogelijkheden en geniet van een zeer gevarieerd verblijf in Uelsen.

De erkende plaats Uelsen biedt vele attracties, zoals het binnen- en buitenzwembad, een grote speelplaats, het “Bronzezeithof” en vele andere bestemmingen geschikt voor jong en oud.

Zwembad

Een bezoek aan het (Kombi)buitenbad in Uelsen is een bijzondere belevenis. Te midden van oude bospercelen kan iedere bezoeker in dit zwemparadijs precies vinden wat hij zoekt. Een reusachtige waterglijbaan (75 m lang), een familiewaterglijbaan (23 x 4 m) en verschillende springplanken zorgen voor veel waterpret. Een bijzondere attractie is het nieuwe stroomkanaal in het zwemmersbassin. De kleinste bezoekertjes kunnen terecht in een splinternieuw, prachtig vormgegeven peuterbad. De kinderspeeltuin met het gigantische klimtoestel van touw, tafeltennistafels en veel andere speelmogelijkheden completeren het avontuur. Op het buitenterras bij de kiosk komt ook de inwendige mens niets tekort.

Fietsen/wandelen

De diverse fiets- en wandeltochten rondom Uelsen bieden afwisseling van de sleur van alledag. Ze verbinden bijvoorbeeld de gemeente Uelsen met zijn gerestaureerde wind- en watermolens met het schilderachtige Tubbergen en zijn fascinerende recreatiegebieden Dal van de Mosbeek en Springendal. Ook het idyllische kunstenaarsstadje Ootmarsum behoort tot de bezienswaardigheden langs de route. In Uelsen lonkt de Bronzezeithof (boerderij uit de bronstijd) met een tijdreis naar het verleden. De boerderij is thematisch passend bereikbaar via de fietsroute Zeittour.
Het fietsroutenetwerk Twente maakt het mogelijk, individuele fietstochten te plannen, wanneer actievelingen naast de Grafschafter Fietsentouren 14 en 15 of de Hesinger Grensroute op de fiets andere routes willen ontdekken.
De TOP-wandelroute loopt over de Pickmäijerroute, een grensoverschrijdende halve-marathon-route, die haar naam te danken heeft aan de zeismaaiers uit de 17e eeuw. Enkele van de wandelroutes rondom Uelsen zijn ook uitstekend geschikt voor Nordic Walking. Het educatieve bospad in Uelsen leent zich voor het maken van een korte maar informatieve wandeling.