Activiteiten & omgeving

Recreatie mogelijkheden

Tennis | Fietsen | Paardrijden | Wandelen | Attracties | Sportcentra | Golf | Geschikt voor kinderen | Wintersport |

Kijk voor golf mogelijkheden op de site van http://www.golfvakantie.de/

Omgeving
Dichte bossen, meren met kristalhelder water, zachte heuvels en uitgestrekte weilanden – het Waldecker Land, gelegen in het hart van Duitsland, onderscheidt zich door een ongelooflijke variatie in het landschap. Het zijn de nabijheid tot de natuur en de vriendelijkheid van de mensen, die van een gast een stamgast maken. Niet alleen het eerste nationale park van Hessen Kellerwald-Edersee en de beide natuurparken Kellerwald-Edersee en Diemelsee nodigen uit tot lange en onvergetelijke wandelingen.
Het afwisselende landschap met een hoog aandeel aan bonte gemengde bossen, idyllische valleien en een ecologisch grote veelzijdigheid maken van een bezoek een onvergetelijke belevenis. Met weiden bedekte dalen met glasheldere stromen en beken verdelen de heuvelruggen en staan vaak onder bijzondere bescherming. De dieren- en plantenwereld is net zo afwisselend als het landschap en getuigen van een intact milieu.
De vakantie- en recreatieregio Waldecker Land, die identiek is aan het district Waldeck-Frankenberg, bestaat uit meerdere deelregio’s met in totaal 168.293 inwoners (stand: december 2005) op een oppervlakte van in totaal 1.848.57 km² en neemt de toppositie in onder de Hessische recreatieregio’s. Ontdek het zelf maar…!

Frankenau
De stad Frankenau (3.492 inwoners: stand december 2005) met de stadsdelen Allendorf, Altenlotheim, Dainrode, Ellershausen en Louisendorf ligt overwegend op een hoogvlakte aan de zuidrand van het nationale park Kellerwald-Edersee. De kernstad is een erkend recreatieoord.
Ca. 1 km buiten het recreatieoord ligt het vakantiedorp Frankenau. In het Nationaal park Kellerwald-Edersee kan men rood wild, damherten, reewild, moeflons en wilde zwijnen observeren. Uitgebreide informatie biedt ook een informatiecentrum van het nationale park, de “KellerwaldUhr”, in het vakantiedorp Frankenau. Hier kan men zich informeren over de geschiedenis van het bos en het cultuurlandschap van het Kellerwald. Een andere attractie is het boshistorische leerpad bij Frankenau. Ook een bezoek waard zijn de Quernstkerk met een fantastich mooi uitzicht over de omgeving en meerdere oude molens in de dalen van de Lengel en van de Wesebach.
Welkom midden in het groene hart van de natuur. De uitgestrekte bossen zijn een eldorado voor recreanten en een toevluchtsoord voor herten, hazen en co. In de zuivere meren dartelt er een rijkdom aan vissen, die in Duitsland nog zijns gelijke zoekt. Daarnaast maken beschermingszones voor flora en fauna het mogelijk dat mens en natuur in harmonie naast elkaar leven. In het Waldecker Land hebben natuurliefhebbers de beste vooruitzichten voor een goede ontspanning. Ga uw weg. Een ruim netwerk van wandelwegen ligt letterlijk aan uw voeten voor uw geheel persoonlijke ontdekkingstocht.

Edersee
Waldecker Land betekent ook waterland, omgeven door een verfrissend groen heuvellandschap. Zowel een duikcursus aan de Edersee, een zeiltocht op de Diemelsee of waterski op de Twistesee: u beweegt zich altijd in de zuiverste wateren.

Alle wateren, die vrijgegeven zijn om te zwemmen, moeten voldoen aan bepaalde eigenschappen. Overeenkomstig de zwemwaterverordening van 15.12.1998, die kwaliteitseisen met betrekking tot de chemische, fysische en microbiologische kwaliteit van zwemwateren bevat, worden aan de Eder-, Diemel- en Twistesee regelmatig voor en tijdens het zwemseizoen watermonsters genomen en onderzocht.

Het resultaat mag gezien worden en bevestigt, dat de 3 meren van het Waldecker Land wat betreft zuiverheid een toppositie bekleden in Duitsland.

Willingen
In de in 1974 uit de stadsdelen Bömighausen, Eimelrod, Hemmighausen, Neerdar, Rattlar, Schwalefeld, Usseln en Welleringhausen gevormde fusiegemeente Willingen (Upland) wonen ongeveer 6.547 inwoners (stand: december 2005). De kerngemeente Willingen is een wintersportgebied van internationaal niveau, kuuroord met heilzaam klimaat en erkend kneippkuuroord, het kuuroord met heilzaam klimaat Usseln en het luchtkuuroord Schwalefeld.
Een wandeling in de beschermde natuurgebieden van de Hochheide in het Upland is de moeite waard omwille van de zeldzame planten. Het recreatieaanbod reikt in Willingen van het lagune- en belevenisbad met sauna’s, waterglijbanen en buitenzwembaden tot aan de schaatsbaan.
In het Strycktal is de grootste skischans ter wereld te bezichtigen, waarop op 8 januari 1995 voor het eerst een wereldcup skischansspringen werd gehouden. Sedert 2002 bevindt zich op de 838 m hoge en vaak bezochte berg van Willingen, de Ettelsberg, een nieuwe attractie. De 58 m hoge „Willinger
Hochheide-Turm”, met de 41-m-outdoor-klimwand is de hoogste begaanbare plaats in Noord-West-Duitsland. Van hier heeft men een wondermooi uitzicht tot Kassel, ver in het Sauerland en tot aan de Vogelsberg.

Diemelsee
De vakantieoorden van het recreatiegebied Diemelsee – in totaal 5.347 inwoners (stand: december 2005) – in het gelijknamige natuurpark bieden alles voor een afwisselende en ontspannende vakantie. Naast het luchtkuuroord Heringhausen en het recreatieoord Ottlar hebben ook de vakantieoorden Adorf, Benkhausen, Deisfeld, Giebringhausen, Flechtdorf, Rhenegge, Schweinsbühl, Stormbruch, Sudeck, Vasbeck en Wirmighausen zich op gasten ingesteld. De rustige ligging, een mild versterkend klimaat en het landelijke karakter kenmerken alle oorden. Het middelpunt van het recreatielandschap is echter de Diemelsee met zijn enorme stuwdam. Nationaal park Kellerwald

In het noorden van het natuurgebied Kellerwald, onmiddellijk aan de rand van de Edersee, is er een meer dan 5000 ha groot natuurerfgoed van internationaal aanzien bewaard. De zogenaamde „Ederhöhen“ (“Eder-hoogten”) met hun markante afwisseling van bergen en ravijnen dragen één van de laatste grote en natuurlijke, door straten noch bebouwing doorsneden beukenbossen van West-Europa.

Tegenover andere bosgebieden onderscheidt het noordelijke Kellerwald zich door zijn buitengewoon hoog aandeel oude loofbomen. In moeilijk toegankelijke locaties van de Edersee-flanken zijn zelfs echte resten natuurbos met een authentieke schoonheid behouden gebleven.
Oude boombestanden uit beuken of eiken bieden een onontbeerlijke bestaansvoorwaarde voor talrijke grote vogels, vleermuizen en hout bewonende insecten en paddestoelen: de zes Hessische spechtsoorten, de zwarte ooievaar, de rode wouw, de oehoe, de grote muisoor of Bechsteins vleermuis, verschillende soorten van het vliegende hert, de beuk-stekelzwam vormen slechts een kleine weerspiegeling van deze grote verscheidenheid.

De loofboshoogten, met bonte bloemen en weiden bedekte dalen en individuele historische plaatsen bieden ontmoetingsplaatsen, heerlijke uitzichten en spannende inzichten voor de bezoeker: duik in de zee van beuken, ontdek de fascinatie van een wildernistour met de ranger.

Korbach
Laat u betoveren door de bijzondere charme van Korbach. Middeleeuwse versterkingen, machtige gotische hallenkerken, stenen pakhuizen, vakwerk en stadhuis zijn getuigenissen van traditie, macht en rijkdom van de enige Hessische Hanzestad.
Een bijzonder aantrekkingspunt is de goed bewaarde, schilderachtige oude binnenstad met de dubbele middeleeuwse stadsmuurring en de imposante gotische hallenkerken evenals het omstreeks 1420 ontstane figurenportaal van de St. Kilians-kerk. Ze getuigen van de traditie, macht en rijkdom van de voormalige en enige Hanzestad van Hessen. Eveneens de moeite waard om te bezichtigen zijn het historische stadhuis van 1377 met de Roland, de vier gotische steenhuizen en de talrijke vakwerkhuizen uit de 17de en 19de eeuw.

Bezoek de Eisenberg, de rijkste goudmijn van Duitsland, de “Korbacher Spalte” (“Korbacher kloof”), een vindplaats van fossielen uit het geologische tijdperk Perm – vindplaats van de Procynosuchus –en het uitstekende Wolfgang-Bonhage-Museum van Korbach. Een uitgestrekte voetgangerszone met aantrekkelijke boetieks, warenhuizen en terrasjes staat voor zorgeloos winkelplezier. Een netwerk van wandel- en fietsroutes leidt u naar het intacte middelgebergtelandschap van de vakantieregio Waldecker Land. In totaal wonen in Korbach 24.384 inwoners (stand: december 2005).

Gratis rondleiding: dinsdag 14.30 uur en zaterdag 10.30 uur (trefpunt: voorplein stadhuis).

Bad Wildungen

Bad Wildungen is bekend als een traditierijk en toch modern kuuroord. Als natuurlijke aanvulling voor de internationaal bekende badstad en voor het kuurstadsdeel Reinhardshausen gelden de landelijke stadsdelen in de omgeving van Bad Wildungen. Vandaag leven er in de stad 17.979 inwoners (stand december 2005).

Een omvangrijk recreatieaanbod reikt van golf, tennis en paardrijden over delta- en zweefvliegen, geleide wandelingen, stads- en museumrondleidingen, de uitgestrekte kuurparken en georganiseerde uitstappen tot aan een verblijf in het geliefde recreatiepark „Heloponte”. Jaarlijks vinden er een groot aantal evenementen plaats!
Bad Wildungen is lid van de Duitse Vakwerkstraat en gastheer van de Landesgartenschau 2006.
Bad Wildungen verwijst trots naar „Europa’s grootste kuurpark” en naar meer dan 20 geneeskrachtige bronnen. De ongeveer 1200 jaar oude stad biedt een schilderachtige aanblik met veel vakwerk en een gotische kerk in het centrum. Boven de oude stadskern troont kasteel Friedrichstein. Van historisch belang is vooral het meer dan 600 jaar oude kuurleven. Sedert 1906 draagt de stad het predikaat „Bad“. Rond de geneeskrachtige bronnen zijn prachtige Jugendstilvilla’s en kuurgebouwen ontstaan en daarnaast biedt Bad Wildungen ook verschillende musea.
Het meest waardevolle altaarschilderij ter wereld is te bewonderen in de stadskerk van Wildungen. Op het wereldbekende altaar van Conrad von Soest uit het jaar 1403 wordt voor het eerst in de Europese kunst ten noorden van de Alpen een mens met bril afgebeeld.

Frankenberg

Frankenberg is met 19.300 inwoners (stand december 2005) de grootste stad van de vakantieregio Ederbergland. Reeds in 1236 werd Frankenberg, dat met zijn historische kern boven de loop van de Eder aan de Burgberg aansluit, voor het eerst in de oorkonden vermeld. Drie bouwwerken leggen bijzondere accenten: het „steenhuis“ uit het jaar 1240, dat alleen drie korte opeenvolgende brandcatastrofes rond de wisseling van de 15de/16de eeuw heeft doorstaan, de gotische Lieve-Vrouwekerk en het stadhuis in vakwerk met 10 torens. Een ander pronkstuk is het voormalige cisterciënzerklooster St. Georgenberg met het streekmuseum, waarin de geschiedenis van het vakwerkstadje en zijn omgeving zich indrukwekkend weerspiegelt.
In het Thonet-museum kunt u de wereldberoemde caféstoel bewonderen. Niet alleen voor de kinderen is het wildpark een attractie. Naast shoppen, sport en cultuur wordt ook wandelen hoog in het vaandel gedragen. Frankenberg en zijn stadsdelen beschikken over een uitgestrekt netwerk van wandelwegen.

Gratis stadsrondleidingen: zaterdag 10.30 uur (trefpunt: stadhuis) van april tot oktober. Voor groepen na afspraak.

Ingebed in de bergen van het Sauerland, direct voor de poorten van Willingen ligt de Diemelsee. Veel water, nog meer bossen, wilde met weiden bedekte dalen, heerlijke vergezichten en idyllische hoekjes. Alleen of met twee, met de familie of vele vrienden kan men de fascinerende veelzijdigheid van het landschap rond de Diemelsee te midden van het gelijknamige natuurpark ontdekken.

Haina
Aan de zuidwestelijke helling van het Kellerwald ligt de fusiegemeente Haina (klooster), bestaande uit 12 stadsdelen met in totaal 3.725 inwoners (stand december 2005) met een uitstekende klimatologische ligging in het centrum van het natuurpark Kellerwald-Edersee.
Een bijzondere bezienswaardigheid is het cisterciënzerklooster met de grote kerk, die in romaanse en gotische stijl werd gebouwd.
De stadsdelen Battenhausen en Löhlbach zijn “door de staat erkende recreatieoorden”. Met bijna 500 meter boven NN zijn dit de hoogst gelegen plaatsen in het Kellerwald. Omwille van deze gunstige ligging zijn hier goede wintersportomstandigheden aan te treffen.
In de andere stadsdelen Altenhaina, Bockendorf, Dodenhausen, Haddenberg, Halgehausen, Hüttenrode, Mohnhausen, Oberholzhausen, Römershausen kunt u vooral van de rust genieten.

Bad Arolsen
Midden in het Waldecker vakantieland biedt Bad Arolsen met zijn fraaie heren- en vakwerkhuizen, het barokke residentieslot, brede lanen, romantische stadswijken en het grote bomenpark één van de mooiste stadsbeelden van Duitsland.
Gekenmerkt door zijn mild klimaat en een hoge recreatiewaarde nodigt het gastvrije kuuroord u uit voor een onvergetelijke vakantie – en dat in ieder seizoen. De stad Bad Arolsen met haar stadsdelen telt momenteel 16.861 inwoners (stand: december 2005).

Het jaarlijkse barokfestival geldt over de landsgrenzen heen als een grandioze enscenering van het hoofse leven in dit tijdperk. Uit Bad Arolsen komen de classicistische beeldhouwer Christian Daniel Rauch en de historieschilder Wilhelm von Kaulbach. De geboortehuizen van beide kunstenaars behoren met het “Schreibersches Haus” tot het Museum Bad Arolsen. Ook een koningin zag het levenslicht in Bad Arolsen: in het jaar 1858 werd hier prinses Emma van Waldeck en Pyrmont, de latere koningin der Nederlanden, geboren
Gratis stadsrondleiding (april – oktober): zaterdag 15.00 uur (trefpunt: bordje stadsrondleiding Schlossstraße, nabij het residentieslot).

www.dewandelsite.nl